Život na Praze 14

2.12.2020
Restaurace 3R

Český svaz pivovarů a sladoven ve spolupráci s Asociací malých a středních podniků a živnostníků ČR a dalšími partnery připravil iniciativu Bezpečná restaurace, jejímž cílem je sjednotit hygienická pravidla v gastronomických provozech a umožnit tak jejich dřívější a rychlejší otevírání, jakmile to epidemiologická situace umožní. Bezpečná restaurace je společným závazkem hospodských a hostů dodržovat nastavená pravidla. Pod heslem „Abychom tu pro vás mohli být i nadále” nabízí provozovatelům, obsluze i hostům rady, jak se chovat při návštěvě pohostinských podniků, aby se minimalizovala rizika přenosu nemoci COVID-19.

„Hospody a restaurace byly tvrdě zasažené v průběhu první vlny pandemie COVID-19, kdy musely na téměř tři měsíce uzavřít své provozy a nyní opět minimálně na další měsíc. Abychom se podobným opatřením do budoucna vyhnuli, potřebujeme silnou osvětovou kampaň, která zajistí dodržování jednoduchých pravidel pro bezpečnou návštěvu těchto provozoven, a to nejen ze strany obsluhy, ale i hostů,“ říká Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven.

Před opětovným otevřením hospod a restaurací budou mít podniky k dispozici sadu materiálů zahrnující například letáky pro výlep na dveře nebo stojánky na stoly, spolu s průvodními informacemi pro majitele a obsluhu. Připravuje se také nová podoba webu bezpecnarestaurace.cz, který už v jiné podobě fungoval po skončení první vlny pandemie.

Informační materiály určené pro provozovny se zakládají na vládou prosazovaných pravidlech „3R“ a k nim přidávají k navíc i „3S“:

3R&S:

  • ROUŠKY: My je nosíme pořád. Vy je mějte, když zrovna nejste u stolu.
  • RUCE: Při příchodu použijte dezinfekci na ruce.
  • ROZESTUPY: Upravili jsme vzdálenost mezi stoly na minimálně 1,5 metru.
  • STOLY: Stoly dezinfikujeme při každé výměně hostů, pravidelně pak i další vybavení.
  • SKLO: Důkladně myjeme sklo a pravidelně čistíme technologie.
  • SKUPINY: Počet míst u jednoho stolu může být omezen, v souladu s platnými nařízeními.

Pro druhou fázi projektu, která se rozběhne po opětovném otevření restaurací, pak chystají iniciátoři projektu informační kampaň, která přiblíží iniciativu široké veřejnosti. Kampaň poběží jak v tradičních médiích, tak prostřednictvím sociálních sítí a zapojí se do ní i známí kuchaři a restauratéři. „Naším společným zájmem je, aby se hospody a restaurace otevřely v nejbližším možném termínu. Jsme přesvědčeni, a potvrzují to i dostupná epidemiologická data, že gastronomie nepředstavuje místo se zvýšeným rizikem nákazy. Důležité samozřejmě je, aby hosté dodržovali nastavená pravidla. Proto jsme připravili tuto iniciativu, která má sjednotit pravidla v rámci české gastronomie a současně o nich pomocí informačních materiálů a následné komunikační kampaně informovat veřejnost,“ říká Luboš Kastner, garant platformy Moje restaurace při AMSP ČR.

Zdroj: Tisková zpráva – Iniciativa Bezpečná restaurace

 

Restaurace - 3 R

 

Zveřejněno: 2. prosince 2020

Předešlé aktuality

Pomozte nám zlepšit ČTRNÁCTKU PODLE VÁS

Děkujeme, že sledujete dění v Praze 14 a zajímáte se o to, co se v naší městské části děje. V rámci participativního rozpočtu ČTRNÁCTKA PODLE VÁS jste měli možnost navrhovat projekty nebo o nich hlasovat. Některé z nich už byly realizovány nebo právě vznikají. Ať už jste se do letošního ročníku přímo zapojili, nebo jej jen sledovali, budeme rádi za vaši zpětnou vazbu. Zajímá nás, jak celý proces vnímáte, jak hodnotíte výsledky a co by se mohlo zlepšit. Prosíme o vyplnění krátkého dotazníku: Evaluační dotazník k participativnímu rozpočtu ČTRNÁCTKA PODLE VÁS. Vaše názory jsou pro nás cenné a pomohou nám zlepšit

Zveřejněno: 3.7.2025
Pokračovat na článekPokračovat na článek

Červnové vítání občánků městské části Praha 14

V pondělí 23. června 2025 proběhlo v Galerii 14 slavnostní vítání nových občánků Prahy 14. Malé děti a jejich rodiny přivítala do života místostarostka Mgr. Mária Ševčíková. Děkujeme všem rodičům za jejich účast a přejeme novým občánkům hodně zdraví, radosti a lásky.   Foto: Martin Haushalter Zveřejněno: 2. července 2025

Zveřejněno: 2.7.2025
Pokračovat na článekPokračovat na článek

VAROVÁNÍ: Zvýšené nebezpečí požárů v Praze od 1. 7. 2025

Od úterý 1. 7. 2025 v 10:33 hodin do středy 2. 7. 2025 do 24 hodin platí pro území hlavního města Prahy doba zvýšeného nebezpečí vzniku požáru. Na základě výstrahy ČHMÚ a Nařízení č. 6/2019 Sb. hl. m. Prahy dochází k zákazu rizikových činností na vybraných místech. Kde platí omezení: lesy a jejich okolí (do 50 m), lesoparky, parky, zahrady, suché porosty, sklady sena a slámy (včetně okolí do 50 m), zemědělské porosty náchylné k hoření. Na výše zmíněných místech je zakázáno: rozdělávání a udržování otevřeného ohně, kouření (mimo e-cigarety), používání pyrotechniky, lampionů, pochodní, odhazování doutnajících předmětů, provoz parní lokomotivy

Zveřejněno: 2.7.2025
Pokračovat na článekPokračovat na článek

Letní Čtrnáctka míří do schránek

Prázdniny a jsou tady a s nimi i letní číslo časopisu Čtrnáctka. Elektronickou podobu vydání si můžete stáhnout již nyní, distribuce tištěné verze v těchto dnech začíná. Na stránkách letního dvojčísla naleznete podrobnosti o výstavbě dostupného bydlení na území městské části, servisní informace o blížících se volbách do Parlamentu ČR či upozornění na další ročník finanční podpory volnočasových aktivit místních dětí, kterou v červnu schválili místní zastupitelé městské části. Přejeme příjemné počtení a krásné léto. Zveřejněno: 30. 6. 2025

Zveřejněno: 30.6.2025
Pokračovat na článekPokračovat na článek

Městská část Praha 14 podporuje podnikatelský sektor

Městská část Praha 14 schválila novou koncepci Podpora podnikání, která vstupuje v platnost od 1. července 2025. Tato koncepce je zaměřena na podporu místních podnikatelů a rozvoj komunitního života. „Tato koncepce je klíčovým krokem k vytvoření příznivého prostředí pro podnikání a rozvoj naší městské části. Věříme, že její implementace přinese pozitivní změny pro všechny obyvatele,“ uvedl radní MČ Praha 14 Ing. Jan Liška. Koncepce nabízí různé druhy podpory, mezi které patří například podnikatelské vouchery, podpora začínajícím lékařům, vzdělávací aktivity, vytvoření pasportu volných ploch a prostor vhodných pro podnikání, poradenství a informovanost v oblasti dotací EU a další. Občané se mohou těšit

Zveřejněno: 30.6.2025
Pokračovat na článekPokračovat na článek

Každá kapka se počítá – třiďte jedlé oleje s námi!

Použité jedlé oleje z domácností rozhodně nepatří do dřezu ani do toalety. Nejenže mohou ucpat vaše potrubí, ale zatěžují také kanalizační síť a životní prostředí. V Praze máte možnost tyto oleje třídit a dát jim druhý život! Jak správně třídit jedlé oleje? Slijte použitý olej nebo tuk do jakékoli PET lahve. Láhev dobře uzavřete. Odneste ji do nejbližší nádoby na sběr jedlých olejů a tuků. Co vše můžete třídit? Týká se to všech jedlých olejů a tuků používaných při přípravě jídel: rostlinné oleje, fritovací oleje, oleje ze salátů, tuky z konzerv, fondue olej, marinády z grilování, oleje z nakládaných potravin

Zveřejněno: 26.6.2025
Pokračovat na článekPokračovat na článek
Další aktualityDalší aktuality