Život na Praze 14

TZ 15/2018 Prahu 14 povedou Spojené síly pro Prahu 14: TOP 09, STAN a KDU-ČSL společně s ODS a Piráty

1.11.2018

Praha, 31. října 2018 – Městská část Praha 14 má nové vedení. Zastupitelé, které lidé zvolili v říjnových komunálních volbách, na dnešním ustavujícím jednání jmenovali do funkcí nové radní, místostarosty a starostu.

Složení nové rady, včetně rozdělení jednotlivých gescí, vychází z koaliční smlouvy mezi Spojenými silami pro Prahu 14, ODS a Piráty – v jednatřicetičlenném zastupitelstvu dohromady tato koalice obsadila 21 mandátů. V opozici zůstala dvě hnutí: ANO 2011 a Nezávislí – Naše Čtrnáctka.

Starostou Prahy 14 se již potřetí v řadě stal Mgr. Radek Vondra (TOP 09). „Ve volbách jsme jako Spojené síly pro Prahu 14 dostali od lidí velmi silný mandát. Vnímám ho jako velký závazek, spolu s kolegy uděláme vše pro to, abychom Čtrnáctku posunuli zase o kus dál,“ řekl starosta Vondra, který byl zároveň volebním lídrem kandidující koalice. V nové radě bude mít na starosti územní rozvoj, rozpočet a ekonomiku.

Prvním místostarostou je Jiří Zajac (ODS). Ani on nebude ve vedení městské části žádným nováčkem, protože nadcházející volební období je ve funkci místostarosty jeho druhým. Stejně jako v minulých letech bude zodpovídat za bytovou politiku a správu majetku. „Vážím si toho, že mi voliči umožnili pokračovat v rozdělané práci. I když se toho za uplynulé čtyři roky zvládlo hodně, stále před námi zůstává řada úkolů – například další fáze procesu privatizace,“ uvedl místostarosta a volební lídr ODS v Praze 14 Jiří Zajac.

Další ze zbývajících tří křesel místostarostů obsadí Ing. Petr Hukal (BEZPP, zvolen za Piráty), který v minulém volebním období zastával funkci neuvolněného radního. Gesčně pod něj bude spadat doprava a dopravní investice, zároveň bude dohlížet na ochranu veřejného prostoru před vandalstvím a vizuálním smogem (reklamní zařízení, stavby pro reklamu).

„Doprava je oblast, kterou se dlouhodobě zabývám, ostatně v minulém volebním období jsem zastával funkci předsedy dopravní komise jako poradního orgánu Rady městské části Praha 14. Témat k řešení je dost, například řešení problémů s parkováním, výstavba lávky na Hutě či vybudování nových železničních zastávek coby podpora šetrnějšího způsobu přepravy,“ nastínil místostarosta Hukal. Jeho kolega a volební lídr Pirátů v Praze 14 Bc. Michal Prager, MBA bude mít jako uvolněný radní na starosti sociální péči, zdravotnictví a komunitní plánování sociálních služeb.

Zbývající dvě funkce místostarostů, v tomto případě místostarostek budou zastávat Mgr. Irena Kolmanová (TOP 09) a PhDr. Zuzana Jelenová (BEZPP, zvolena za STAN). Místostarostka Kolmanová měla v minulém volebním období coby radní na starosti výstavbu, bezpečnost, mezinárodní program místní Agenda 21 (MA21), kulturu, sport a volný čas a komunikaci s veřejností. Nyní bude mít v gesci investice (vyjma dopravních a těch, které souvisejí s agendou Správy majetku Prahy 14), životní prostředí, MA21, komunikaci a strategické plánování. Místostarostka Jelenová, která má rovněž dlouholeté zkušenosti z působení v samosprávě a například v minulém volebním období byla zastupitelkou Prahy 14, bude zodpovídat za školství, vzdělávání, získávání financí z dotačních zdrojů a dále za oblast kultury, sportu a volného času.

Seznam uvolněných členů rady doplní nový zastupitel Jaromír Krátký (ODS), pod něhož bude spadat bezpečnost, prevence kriminality, informatika a Smart Cities.

Zbývající dva členové rady jsou neuvolnění, což znamená, že vedle této funkce vykonávají svá občanské povolání. Jsou jimi Mgr. Petr Vršecký (BEZPP, zvolen za KDU-ČSL) a Josef Kutmon (ODS), který byl v Radě MČ Praha 14 i v minulém volebním období.

 

Pro více informací:
Veronika Berná Oddělení strategického plánování a komunikace
Tel.:  225 295 603, mobil: 605 222 238
E-mail: Veronika.Berna@praha14.cz

 

 

Předešlé aktuality

Mobilního svoz elektroodpadu

Společnost Asekol, třídíme staré elektro naplánovalo na květen (20. - 25. 5.) a červen (10. - 14. 6.) další kolo odvozu vysloužilých elektrospotřebičů přímo s odnosem z Vaší domácnosti!Od června již nebude automobil v odpoledních hodinách stát na jednom místě. Automobil bude celý den vyzvedávat objednávky, které si domácnosti objednají prostřednictvím aplikace (Svoz elektra) nebo telefonicky na našem dispečinku (na tel. 234 235 236). Objednejte si ZDARMA svoz pomocí aplikace. Google Play https://play.google.com/store/apps/details… Apple App Store https://apps.apple.com/…/svoz-elektra-asekol/id6447253438 Využít můžete taktéž pevné odběrové místo: stání odpoledne 13-15 stání odpoledne 13-15 stání odpoledne 13-14 stání odpoledne 13-15 Týden Datum počátku a konce Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Městská

Zveřejněno: 7.5.2024
Pokračovat na článekPokračovat na článek

Mezi ulicemi Ocelkova a Dygrýnova byla nalezena kočka

 Dne 25. dubna 2024 byla nalezena kočka mezi ulicemi Ocelkova a Dygrýnova. Případný majitel nechť se přihlásí na Odboru životního prostředí u Ing. Víchové, tel. 225 295 329, 605 864 618, e-mail: zdenka.vichova@praha14.cz. Fotografie je pouze ilustrační! Zveřejněno: 6. května 2024

Zveřejněno: 6.5.2024
Pokračovat na článekPokračovat na článek

Den bez bariér Prahy 14

Den bez bariér Prahy 14 je akce, která chce bořit bariéry, předsudky a současně podporovat vzájemné porozumění a laskavost mezi lidmi. Setkání se uskuteční ve čtvrtek 16. května 2024 od 14 do 18 hodin na náměstí Hloubětín v Praze 14. Na prostranství hloubětínského náměstí bude probíhat prezentace a ukázky aktivit oslovených organizací, kterými jsou Diakonie ČCE – středisko Praha, Pestrá, o.p.s, Sportovní organizace vozíčkářů Praha, z.s., RehaKomp s.r.o., Doteky naděje, z.s., Společnost Duha, z.ú., Česká unie neslyšících, z.ú., Mezi námi, o.p.s. a Policie ČR. Návštěvníci se budou moct zapojit do připravených aktivit jako např. vyzkoušet si slepeckou hůl, handbike, pomůcky pro nevidomé

Zveřejněno: 5.5.2024
Pokračovat na článekPokračovat na článek

Informace o vyhrazených invalidních stáních

Praha 14 se dlouhodobě snaží vycházet vstříc všem obyvatelům, kteří byli v životě vystaveni těžkostem, občany se zdravotním znevýhodněním nevyjímaje. Nyní se však bohužel dostává do situace, která jí znemožňuje v nastaveném podpůrném systému pokračovat beze změn, resp. bez regulace. Nezbytná omezení musela být přijata v souvislosti s povolováním vyhrazených parkovacích stání pro držitele průkazu ZTP či ZTP/P, která jsou jednou z forem zvláštního užívání pozemní komunikace ve smyslu ustanovení § 25 zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů. S ohledem na neustále vzrůstající počet žádostí o vyhrazené parkování vozidel osob s tělesným postižením, a zároveň na zhoršující se dopravní situaci z pohledu

Zveřejněno: 3.5.2024
Pokračovat na článekPokračovat na článek

Vernisáž výstavy fotografií studentů Pražské fotografické školy

Srdečně vás zveme na vernisáž výstavy fotografií studentů a absolventů Pražské fotografické školy, která se uskuteční ve čtvrtek 9. května v 17 hodin v Galerii 14 (nám. Plk. Vlčka 686, Černý Most). Výstava potrvá do 29. května 2024 a bude otevřena vždy v úterý, středu a čtvrtek od 14 do 18 hodin. Vstup volný. Zveřejněno: 2. května 2024

Zveřejněno: 2.5.2024
Pokračovat na článekPokračovat na článek
Další aktualityDalší aktuality