Život na Praze 14

Olej do potrubí nepatří

15.12.2020
Olej do potrubí nepatří

Použitý olej či tuk včetně sádla patří do plastových uzavíratelných lahví a následně do speciálních kontejnerů umístěných v ulicích nebo do sběrných dvorů. Nikoliv však do kanalizace, kde způsobuje značné problémy. Proto Pražské vodovody a kanalizace varují, aby lidé tuk po smažení štědrovečerního kapra či řízku do odpadu nevylévali.

„Tuk v kanalizaci ztuhne a zanáší potrubí, což způsobuje jeho nižší průtočnost a v krajním případě i ucpání,“ zdůraznil tiskový společnosti Tomáš Mrázek. „Naše varování samozřejmě platí celoročně, nejen v období vánočních svátků,“ dodal.

Kanalizace je určena výhradně k odvádění odpadních vod – to je vody mírně znečištěné během běžné denní hygieny, užívání toalety, úklidu, praní či mytí nádobí. Co do kanalizace nepatří, je určeno zákonem a všechny detaily mohou Pražané najít v Kanalizačním řádu na našich webových stránkách www.pvk.cz.

Rozhodně se do kanalizace nesmí dostat biologický odpad (zbytky jídel, odpad z kuchyňských drtičů), tuky (fritovací a motorové oleje), veškeré hygienické potřeby, chemikálie a léky. Všechny tyto věci ohrožují samotné fungování kanalizačního systému a čistíren odpadních vod. Zbytky potravin v kanalizaci podporují život různých živočichů. Odpad z kuchyňských drtičů zanáší kanalizaci usazenými pevnými látkami, na které se váží zejména tuky, což může mít za následek snížení průtočnosti kanalizačních přípojek až po jejich úplné ucpání. Plastové části z hygienických potřeb, které nepodléhají rozkladu, zase mohou zcela zničit čerpadla v čerpacích stanicích odpadních vod. Čerpadlům také vadí vhazování vláknitých materiálů do kanalizace (kousky vaty, hadry apod.). Ty se pak namotávají na oběžná kola čerpadel a způsobují jejich ucpávání, případně se dostávají mezi oběžné kolo a hydraulickou skříň s následkem poškození ucpávky, zatečením do rotoru a zničení pohonného elektromotoru. Provoz čistírny odpadních vod může výrazně zkomplikovat řada chemických a nebezpečných látek, z nichž některé jsou vysoce jedovaté a výbušné, a mají negativní vliv na biologické procesy při čištění odpadní vody.

Do stokové sítě nesmí vniknout:

  • látky radioaktivní, látky ropné
  • látky infekční a karcinogenní
  • látky omamné a hořlavé
  • jedy, žíraviny, výbušniny, pesticidy
  • biologicky nerozložitelné tenzidy
  • organická rozpouštědla
  • průmyslová a statková hnojiva, zeminy
  • silážní šťávy
  • látky působící změnu barvy vody
  • neutralizační kaly
  • hygienické potřeby
  • pevné odpady včetně kuchyňských

Zdroj: tisková zpráva PVK.

Zveřejněno: 15. prosince 2020

Předešlé aktuality

Den otevřených dveří pěstounství v Praze 14

Chcete dát domov dítěti, které jej nemá, ale nevíte, jak na to? Nenechte si ujít Den otevřených dveří na pracovištích doprovázení pěstounů a sociálně-právní ochrany dětí Úřadu městské části Praha 14. Dozvíte se, jak podat žádost o pěstounství i veškeré podrobnosti o procesu přijetí dítěte do rodiny i následné podpoře pěstounů ze strany úřadu. Akce se koná 12. června 2024 od 9 do 17 hodin v budově úřadu (Bratří Venclíků 1072, 3. patro, kanceláře OSPOD a ÚSDP). Je součástí programu letošních Dnů pěstounství hl. m. Prahy (více také na dnypestounstvi.praha.eu) Těšíme se na vás!    

Zveřejněno: 17.5.2024
Pokračovat na článekPokračovat na článek

Akce Den bez bariér se z důvodu nepřízně počasí odkládá

Z důvodu ohlášeného nepříznivého počasí je městská část Praha 14 nucena odložit akci Den bez bariér, která se měla zítra (16. 5.) konat na náměstí v Hloubětíně. Meteorologové varují zejména před silným větrem, tedy mimo jiné před nebezpečím úrazu uvolněnými předměty. O novém termínu, případně nové lokalitě budeme návštěvníky včas informovat. Děkujeme za pochopení a omlouváme se způsobené komplikace.

Zveřejněno: 15.5.2024
Pokračovat na článekPokračovat na článek

Pozvánka na 8. zasedání Zastupitelstva MČ Praha 14

Zveme vás na 8. zasedání Zastupitelstva městské části Praha 14, které se bude konat v úterý 25. června 2024 Galerii 14 (náměstí Plukovníka Vlčka 686, Praha 9). Začátek v 15 hodin. Interpelace občanů budou probíhat tradičně od 17 do 17.30 hodin. Pozvánka ke stažení. Zveřejněno: 15. května 2024

Zveřejněno: 15.5.2024
Pokračovat na článekPokračovat na článek

Pozor! Dne 15. 5. bude omezen provoz některých odborů

Z důvodu školení zaměstnanců, organizovaného v souvislosti s nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu, bude zítra (ve středu 15. 5. 2024) omezen provoz na některých pracovištích ÚMČ Praha 14. Živnostenský odbor bude pro veřejnost otevřen do 16.30 hodin. Od 16.30 do 18 hodin budou možné pouze telefonické konzultace. Odbor správních agend a přestupků bude fungovat bez omezení s výjimkou pracoviště ověřování, jehož provoz bude zítra ukončen v 16.30 hodin. Klienty žádáme, aby se v případě potřeby obraceli na blízké pracoviště České pošty. Odbor dopravy zcela ukončí provoz v 16.30 hodin. Děkujeme za pochopení.  

Zveřejněno: 14.5.2024
Pokračovat na článekPokračovat na článek

Oprava nájezdů si vyžádá uzavření rampy z Chlumecké do Ocelkovy

Upozorňujeme řidiče, že koncem května začne komplexní oprava sjezdů a nájezdů na ulici Chlumecká z ulice Ocelkova – v blízkosti autobusového terminálu Černý Most a parkovacího domu P+R. V souvislosti s pracemi, které začnou 27. 5. a potrvají do 4. 7. 2024, bude zcela uzavřena sjezdová rampa z Chlumecké do Ocelkovy ve směru do centra. Vozidla budou sjíždět dříve, ve směru na obchodní zónu. Investorem akce je Technická správa komunikací hl. m. Prahy. Děkujeme za trpělivost s nezbytnými dopravními omezeními. Etapy prací: Etapa 0: od 27. 5. do 2. 6. 2024 (provizorní přejezd přes ostrůvek) Etapa 1: od 3. 6. do 16. 6. 2024 Etapa 2:

Zveřejněno: 14.5.2024
Pokračovat na článekPokračovat na článek

Klokánek opět jede na prázdniny. Buďte u toho

Stejně jako v loňském roce se v hloubětínském volnočasovém centru H55 uskuteční akce Klokánek jede na prázdniny. Těšit se na ni můžete v sobotu 1. června od 14 hodin. Zažijete báječné odpoledne plné zajímavých aktivit, organizované v rámci charitativního projektu Modří andělé. Budete mít příležitost nejen podpořit děti ze štěrboholského Klokánku, ale také se příjemně pobavit. Na své si přijdou malí i velcí návštěvníci. Kromě soutěží, her a dobrého jídla vás čeká také skvělý hudební doprovod. Vstupné je zdarma. Nad akcí převzaly záštitu 1. místostarostka Prahy 14 Mgr. Mária Ševčíková a radní Prahy 14 Aneta Hejrovská. Podrobnosti naleznete v plakátu.

Zveřejněno: 14.5.2024
Pokračovat na článekPokračovat na článek
Další aktualityDalší aktuality