Život na Praze 14

TZ 7/2023 Díky projektu Corrency Praha 14 podpořila desítky místních podnikatelů

17.7.2023

Praha, 17. července 2023 – Nový účes, masáže, dětská obuv, zdravé potraviny, lahodná káva, fitness lekce či dobrý oběd. Nejen na to mohli občané Prahy 14 čerpat příspěvek, který jim radnice poskytla v rámci systému Corrency – projektu zaměřeného na podporu lokální ekonomiky. Poslední možnost využít přidělené kredity měli lidé 30. června. Utrácet je mohli v téměř pěti desítkách místních (do projektu zaregistrovaných) provozoven (malí a střední podnikatelé a poskytovatelé služeb).

 „Prvních 1000 registrovaných občanů mělo možnost čerpat až tisícikorunový příspěvek na útratu u podobně registrovaných obchodníků s provozovnou na území městské části. Do projektu jsme se zapojili proto, abychom podpořili jak koupěschopnost místních obyvatel, tak ekonomickou kondici lokálních obchodníků a provozovatelů služeb,“ řekl starosta Prahy 14 Jiří Zajac.

Podrobné informace k projektu jsou uvedeny na webu praha14.corrency.cz. Registrační systém pro obchodníky i obyvatele byl otevřen 1. dubna 2023. Své kredity (correnty) mohli lidé utrácet během letošního května a června – za svého zaplatili polovinu ceny zboží či služby, druhou za ně uhradila městská část. Z celkové částky 1 milion korun, kterou radnice na projekt vyčlenila, lidé vyčerpali 751 tisíc korun.

 „Přestože ne všichni registrovaní občané ve finále všechny své kredity využili – což je samozřejmě škoda, protože svou nevyužitou registrací zablokovali možnost zapojení dalších obyvatel, považuji projekt za úspěšný. Podnikatelům jsme dali příležitost zvýšit své tržby i počet zákazníků. A přesně to bylo od začátku naším záměrem. Na podnikatelský sektor těžce dopadla covidová i energetická krize. Podporu malých a středních podniků považuji za důležitý krok pro obnovu zdravě fungující místní ekonomiky. Zásadní byla v tomto projektu i participace veřejnosti. Nebyli jsme to my na radnici, kdo by rozhodoval o tom, koho podpoří. Občané si sami vybrali, kde své peníze a bonusové kredity poskytnuté městskou částí utratí,“ dodal starosta Zajac.

Mezi nejčastěji navštěvované podniky patřily prodejny dětské obuvi, restaurace či kavárny. Dále lidé mířili i do obchodů s krmivem a potřebami pro zvířata, obchodů se zdravou výživou nebo třeba do masážních salonů.

NEJČASTĚJŠÍ OBLASTI PODNIKÁNÍ OBCHODNÍKŮ REGISTROVANÝCH DO PROJEKTU CORRENCY V PRAZE 14

OBLASTI, KDE OBČANÉ SVÉ CORRENTY NEJČASTĚJI UPLATŇOVALI

„Lidé ze svého u obchodníků v součtu utratili o 147 tisíc korun více, než utratila městská část. Celková podpora podnikatelů, tedy součet prostředků poskytnutých radnicí a částka, kterou v rámci projektu vynaložili občané, činila 1 649 000 korun. Je to dobrá zpráva. Znamená to, že v řadě případů byli občané ochotni za zboží a služby sami zaplatit více než tisíc korun, což byla minimální finanční spoluúčast při vyčerpání celého bonusu od radnice. I tento cíl projektu – podpořit lokální ekonomiku současně ‚z druhé strany‘, tj. nad rámec emise radnicí vyčleněného příspěvku, byl tak naplněn,“ upozornil starosta Zajac.

Registrovaný občan musel být starší 18 let. Platba u obchodníka probíhala unikátní formou. Každý zapojený obyvatel městské časti získal pomyslnou elektronickou correntovou peněženku. K platbě potřeboval jen občanský průkaz, nebo kód z SMS ve svém mobilním telefonu. Projekt Corrency nekladl technické nároky ani na obchodníky. Ti si také vystačili pouze s SMS, využít mohli i jednoduché webové rozhraní.

Projekt vznikl během hackathonu Hack the Crisis v roce 2019. Získal záštitu Hospodářské komory, e-governmentu Ministerstva vnitra a Asociace malých a středních podniků a živnostníků a podporu Ministerstva průmyslu a obchodu.

Systém Corrency se zaměřuje na podporu místních obchodníků a podnikatelů a přináší novou možnost
pro efektivnější využití veřejných financí. Kromě toho se také snaží podpořit udržitelný rozvoj regionů a zvýšit angažovanost místních komunit.

 

Pro více informací:
Veronika Berná
vedoucí úseku komunikace
Odbor strategického řízení a komunikace
ÚMČ Praha 14
Tel.:  225 295 603, mobil: 605 222 238
E-mail: Veronika.Berna@praha14.cz

Předešlé aktuality

Pozor! Dne 15. 5. bude omezen provoz některých odborů

Z důvodu školení zaměstnanců, organizovaného v souvislosti s nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu, bude zítra (ve středu 15. 5. 2024) omezen provoz na některých pracovištích ÚMČ Praha 14. Živnostenský odbor bude pro veřejnost otevřen do 16.30 hodin. Od 16.30 do 18 hodin budou možné pouze telefonické konzultace. Odbor správních agend a přestupků bude fungovat bez omezení s výjimkou pracoviště ověřování, jehož provoz bude zítra ukončen v 16.30 hodin. Klienty žádáme, aby se v případě potřeby obraceli na blízké pracoviště České pošty. Odbor dopravy zcela ukončí provoz v 16.30 hodin. Děkujeme za pochopení.  

Zveřejněno: 14.5.2024
Pokračovat na článekPokračovat na článek

Oprava nájezdů si vyžádá uzavření rampy z Chlumecké do Ocelkovy

Upozorňujeme řidiče, že koncem května začne komplexní oprava sjezdů a nájezdů na ulici Chlumecká z ulice Ocelkova – v blízkosti autobusového terminálu Černý Most a parkovacího domu P+R. V souvislosti s pracemi, které začnou 27. 5. a potrvají do 4. 7. 2024, bude zcela uzavřena sjezdová rampa z Chlumecké do Ocelkovy ve směru do centra. Vozidla budou sjíždět dříve, ve směru na obchodní zónu. Investorem akce je Technická správa komunikací hl. m. Prahy. Děkujeme za trpělivost s nezbytnými dopravními omezeními. Etapy prací: Etapa 0: od 27. 5. do 2. 6. 2024 (provizorní přejezd přes ostrůvek) Etapa 1: od 3. 6. do 16. 6. 2024 Etapa 2:

Zveřejněno: 14.5.2024
Pokračovat na článekPokračovat na článek

Klokánek opět jede na prázdniny. Buďte u toho

Stejně jako v loňském roce se v hloubětínském volnočasovém centru H55 uskuteční akce Klokánek jede na prázdniny. Těšit se na ni můžete v sobotu 1. června od 14 hodin. Zažijete báječné odpoledne plné zajímavých aktivit, organizované v rámci charitativního projektu Modří andělé. Budete mít příležitost nejen podpořit děti ze štěrboholského Klokánku, ale také se příjemně pobavit. Na své si přijdou malí i velcí návštěvníci. Kromě soutěží, her a dobrého jídla vás čeká také skvělý hudební doprovod. Vstupné je zdarma. Nad akcí převzaly záštitu 1. místostarostka Prahy 14 Mgr. Mária Ševčíková a radní Prahy 14 Aneta Hejrovská. Podrobnosti naleznete v plakátu.

Zveřejněno: 14.5.2024
Pokračovat na článekPokračovat na článek

Den bez bariér Prahy 14

Den bez bariér Prahy 14 je akce, která chce bořit bariéry, předsudky a současně podporovat vzájemné porozumění a laskavost mezi lidmi. Setkání se uskuteční ve čtvrtek 16. května 2024 od 14 do 18 hodin na náměstí Hloubětín v Praze 14. Na prostranství hloubětínského náměstí bude probíhat prezentace a ukázky aktivit oslovených organizací, kterými jsou Diakonie ČCE – středisko Praha, Pestrá, o.p.s, Sportovní organizace vozíčkářů Praha, z.s., RehaKomp s.r.o., Doteky naděje, z.s., Společnost Duha, z.ú., Česká unie neslyšících, z.ú., Mezi námi, o.p.s. a Policie ČR. Návštěvníci se budou moct zapojit do připravených aktivit jako např. vyzkoušet si slepeckou hůl, handbike, pomůcky pro nevidomé

Zveřejněno: 13.5.2024
Pokračovat na článekPokračovat na článek

Pozor! Zvýšené nebezpečí vzniku požáru

S ohledem na aktuální klimatické podmínky a výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu je od 14. do 18. 5. 2024 (v souladu s nařízením hl. m. Prahy) doba zvýšeného nebezpečí vzniku požáru. Za místo zvýšeného nebezpečí vzniku požáru považuje: a) lesní porost a jeho okolí do vzdálenosti 50 m od jeho okraje, b) lesopark, park, zahrada a další porosty umožňující vznik a šíření požáru, c) sklady sena, slámy a jejich okolí do vzdálenosti 50 m od jejich okraje, d) plocha zemědělských kultur, které jsou svým rostlinným charakterem schopny vznícení a šíření požáru. Na výše uvedených místech se v době zvýšeného nebezpečí vzniku požáru zakazuje:

Zveřejněno: 13.5.2024
Pokračovat na článekPokračovat na článek

Květnová Čtrnáctka

Květnové vydání časopisu Čtrnáctka je k dispozici nejen v tištěné, ale i v elektronické podobě. Jeho hlavní téma se tentokrát věnuje primárně místním hřištím a sportovištím, dočtete se v něm však i informace o péči o zeleň či o nově otevřené lávce pro pěší na Rajské zahradě. Zajímavý je rovněž rozhovor s pěstouny, jehož prostřednictvím Praha 14 láká k návštěvě červnového Dne otevřených dveří pěstounství. Tradičním materiálem je přehled volebních okrsků - tentokrát jej zveřejňujeme v souvislosti s nadcházejícím eurovolbami. Přejeme příjemné počtení a slunečný květen.

Zveřejněno: 13.5.2024
Pokračovat na článekPokračovat na článek
Další aktualityDalší aktuality